Gratulacje dla naszych aktorów !!!

Ze sporym opóźnieniem (spowodowanym urlopem) przedstawiam artykuł oraz zdjęcia, które opublikował Dziennik Zachodni po spektaklu „Miejmy nadzieję…” naszej Grupy Teatralnej „Panaceum”

Bielsko-Biała: seniorzy wystawili sztukę na okazję 100-lecia Niepodległości

Bielsko-Biała: seniorzy wystawili sztukę na okazję 100-lecia Niepodległości ZDJĘCIA

Grupa Teatralna „Panaceum” z Akademii Seniora z Bielska-Białej przygotowała spektakl z okazji 100-lecia odzyskania Niepodległości. Sztuka „Miejcie nadzieję” miała premierę w Kubiszówce. Jesienią może trafić do bielskich szkół.

Oparta na trzeciej części „Dziadów” sztuka, z wplecionymi fragmentami „Pasji” Mela Gibsona i „Lawy” Tadeusza Konwickiego, to najnowsza premiera Grupy Teatralnej „Panaceum” z bielskiej Akademii Seniora. W poniedziałek 28 maja obejrzeli ją widzowie w Domu Kultury im. Wiktorii Kubisz. Spektakl „Miejcie nadzieję” został opracowany z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości. Przygotowania do premiery trwały kilka dobrych miesięcy. Bielscy seniorzy w przeciwieństwie do zawodowych aktorów próby mają tylko raz w tygodniu. Mimo to spisali się znakomicie – przebrani w wypożyczone z Teatru Polskiego stroje z zaangażowaniem i dużym talentem oddawali emocje, jakie niosła sztuka – pełna symboliki dobra lekcja historii.

Spektakl zostanie wystawiony 13 czerwca dla uczniów ZSEEiM. Możliwe, że jesienią trafi także do bielskich szkół średnich.