Galeria BWA zaprasza na wystawę

ŻYWY ALBUM PRZYRODY

Wystawa fotografii przyrodniczej
Wstęp na wystawę wolny!

Wystawa ponad 100 fotografii przedstawiających piękno dzikiej przyrody i bioróżnorodność przyrodniczą świata i Polski, a zwłaszcza regionu Śląska, który jest przedstawiany w największej ilości prac. Wśród nich są piękne fotografie wykonane w zielonych zakątkach Śląska. m.in. w rezerwatach przyrody „Las Murckowski” czy też „Łężczok” w powiecie raciborskim, oraz w Zespole przyrodniczo-krajobrazowym Żabie Doły na granicy Bytomia, Chorzowa i Piekar Śląskich. Zdjęcia te uzmysławiają, jak wielka jest bioróżnorodność województwa śląskiego, wciąż kojarzonego raczej z obrazami kominów i hałd.

Tytuł wystawy „Żywy album przyrody” nie jest przypadkowy; użyta w tytule gra słów jest celowa i informuje o tym, że wszystkie prezentowane sceny są rejestracją naturalnych momentów życia przyrody. Ujęcia te ukazują piękno przyrody, zachęcając do częstszego i świadomego z nią kontaktu, ale także do szanowania jej praw, a podczas fotografowania – do etycznego zachowania.

Autorami zdjęć jest 36 śląskich fotografów przyrody, zrzeszonych w Związku Polskich Fotografów Przyrody.

Zaduma, fot. Dariusz Przybyła

Warkocz, fot. Artur Jurkowski