Idziemy do kina

25 stycznia o godz. 12:00 pójdziemy na film
„Zabawa zabawa”
Jest to najnowszy film Kingi Dębskiej, autorki hitu „Moje córki krowy” pokazujący historię trzech kobiet mających problem z alkoholem.
W rolach głównych:
Agata Kulesza, Dorota Kolak, Maria Dębska i Marcin Dorociński.

Kinga Dębska dała się poznać jako reżyserka robiąca przyjemne kino. Podejmowała całkiem trudne tematy, jednak opowiadała o nich ciepło i z mnóstwem miodu, który lał się na nasze serduszko. Dlatego, choć nie były to filmy wybitne, taki Plan B czy Moje córki krowy wspominam bardzo dobrze. Najnowszy film, który do ogólnej dystrybucji trafi w styczniu, stara się w ten sposób opowiadać o alkoholizmie.             A to już chyba temat nieco za trudny.
Pani prokurator, pani ordynator i dobrze radząca sobie na uczelni studentka. Wszystkie życie mają z pozoru dość fajne, ale za kołnierz nie wylewają. Problemy zaczynają się nawarstwiać, gdy każda z nich pod wpływem straci nieco kontrolę nad sytuacją. W każdej z trzech nowelek sytuacja posunie się nieco za daleko.                    A bohaterkom pozostanie zauważyć swój problem.
Filmów o problemie alkoholowym było mnóstwo, jednak rzadko który podchodził do niego od strony kobiecej. Mówi się dużo o tym, że męskie picie, choć też złe, to jednak ma dużo większe społeczne przyzwolenie. Z tezą zgadzam się połowicznie, jednak to ona buduje ten film. Pokazuje, co takie a nie inne spojrzenie na pijące kobiety oznacza. A oznacza według niego ukrywanie problemów i odrzucanie pomocy przez potrzebujące panie. W tej ciszy, w braku wołania o pomoc wypada najlepiej.
Wszystko zasługą aktorek, które na ten krótki czas ekranowy, jaki mają, dają radę uwiarygodnić swe postaci. Film nie łączy wątków, każdy płynie swoim torem i mają mniej więcej po równo czasu, co oznacza, że wątek każdej musi wybrzmieć w mniej więcej pół godziny.
Recenzja filmu Kingi Dębskiej z festiwalu w Gdyni! Autor: Łukasz Kołakowski

Irenka przyjmuje zapisy 14 i 21 stycznia (przed wykładem)          lub telefonicznie pod nr 602 380 252.
Uwaga: nie będzie zapisów w kinie przed seansem!!!!