Kijki 3.03.2020

Poranne chmury nad Dębowcem i Szyndzielnią nie wystraszyły uczestników nordic walking.
Dzisiaj grupa udała się do Starego Bielska, gdzie sięgają początki naszego Bielska. W trakcie marszu poznaliśmy historyczne miejsca: grodzisko, Trzy Lipki i niektóre miejsca walk z Niemcami.
Będąc przy nowym krzyżu (stary krzyż został usunięty przez mieszkańców na początku II wojny światowej, żeby uniemożliwić samolotom nieprzyjacielskim zbombardowania lotniska w Aleksandrowicach) podziwialiśmy widoki: dzielnice Bielska-Białej, okoliczne wioski i ciągnące się od wschodu pasma górskie. Idąc dalej i szukając śladów wiosny, podziwialiśmy panoramę pobliskich Czechowic, Mazańcowic, Międzyrzecza. Widzieliśmy bunkry, których na tym terenie jest kilka.
Wracając przechodziliśmy koło grodziska na Wale Szwedzkim (pierwszego osadnictwa na naszych terenach).
Widzieliśmy pierwsze oznaki wiosny: rosnące w ogródkach przebiśniegi i kolorowe krokusy, spacerującego dumnie wśród stadka kur koguta oraz bazie.
Pomimo porannych obaw, czy nie pokropi nas deszcz, wróciliśmy do domów w suchych butach – nie spadła ani jedna kropla deszczu.

Następne wyjście (przy sprzyjającej pogodzie) będzie 10 marca br. Planujemy dotrzeć do tężni solankowej w Jaworzu. Spotkamy się na parkingu przy stadionie w Wapienicy. Autobus MZK nr 16 odjeżdża z przystanku przy ul. Warszawskiej (koło dolnej płyty PKS) o godz. 8.40, a z pierwszego przystanku na ul. Piastowskiej-Lubertowicza 3 minuty później.
Zapraszam na dalsze poszukiwania wiosny
Krystyna