Komorowice – 10 stycznia 2017 r.

Pierwszą wycieczkę w tym roku kalendarzowym zawdzięczamy Jadzi Poźniak –  naszej wybitnej znawczyni ziół.

Mimo dużego mrozu w Komorowicach zjawiło się około 40 osób. Mieliśmy w planie zwiedzanie kościoła p.w. św. Jana Chrzciciela zbudowanego w roku 1928 wg projektu Emanuela Rosta. Najpierw jednak zostaliśmy zaproszeni przez naszego przewodnika, dobrze nam już znanego księdza Jacka Pędziwiatra do ciepłego wnętrza Domu Parafialnego. Tam mieliśmy okazję wysłuchać bardzo ciekawej opowieści zarówno o samym kościele jak i Komorowicach – niegdyś odrębnej miejscowości, obecnie stanowiących dzielnicę Bielska-Białej. Na pewno w pamięci naszej pozostanie postać księdza Franciszka Smolarka, który prowadził parafię od czasów przedwojennych aż do roku 1974.

Wnętrze kościoła zachwyciło nas swoim bogatym wystrojem. Niestety najciekawszy obiekt. tj. obraz Najśw. M.P. z Dzieciątkiem z XVI w. wykonany przez twórcę ze szkoły Wita Stwosza znajduje się obecnie w renowacji. Na zakończenie zwiedzania  przeszliśmy na chór i z bliska obejrzeliśmy organy. Pan organista z wielką znajomością rzeczy objaśnił nam ich działanie a także zagrał kilka utworów.

Podsumowaniem tego bogatego w wydarzenia przedpołudnia była wizyta części uczestników w gościnnym domu państwa Poźniaków.

Dziękujemy Jadzi za organizację tego wydarzenia i zapraszamy wszystkich do dzielenia się z nami swoimi pomysłami wycieczek.

Zdjęcia z wycieczki są autorstwa Alinki Szczotki.

Już dzisiaj zapraszamy na kolejną  wycieczkę , która odbędzie się w dniu 24 stycznia.

Będzie to spacer z Janowic do Kóz z finałem w pałacu Czeczów.

Teresa i Witek