Opis wycieczki do Żywca 15 maja 2018r

Nasza 20 osobowa grupa rozpoczęła spacer od wejścia na wał biegnący wzdłuż rzeki Soły i dalej otaczający Jezioro Żywieckie.
Podczas spaceru starałam się opowiedzieć ( Alinka pięknie uzupełniała) o przyczynach i początkach budowy zalewu. Przy okazji mogłam pokazać miejsce, gdzie na kresach miasta stał mój rodzinny dom (zdjęcie solo – krzewy widoczne dokładnie za moimi plecami). Zobaczyliśmy, jak niestety w dużym stopniu jezioro zarosło wikliną. Alinka precyzyjnie pokazała wszystkie góry otaczające Żywiec.
Zieloną trasą doszliśmy do źródełka św. Wita – tu na fotografii uczestnicy mogli zobaczyć, jak wyglądała kapliczka, którą niestety w latach 60-tych zburzono.
Po dojściu do przystani żeglarskiej odpoczęliśmy przy kawie, po czym ruszyliśmy ul. Sienkiewicza do przystanku autobusowego. Po drodze można było jeszcze zobaczyć zabytkowy kościół św. Marka, a w drodze powrotnej wskazać  jeszcze kilka ważnych obiektów zabytkowych.
Karina