Śląskie Obrazy – wernisaż

11 czerwca 2021 r. o godz. 18.00 zapraszamy do Kubiszówki na Święto Sztuki Współczesnej, w ramach którego odbędzie się wernisaż wystawy dzieł sztuki z kolekcji Fundacji Śląskie Obrazy, spotkanie z artystami oraz koncert kameralistów Filharmonii Śląskiej i studentów Akademii Muzycznej w Katowicach.

Będzie to wyjątkowy wieczór z malarstwem i muzyką. Na wystawie zobaczymy kilkadziesiąt prac najwybitniejszych artystów żyjących i tworzących na Śląsku. Będą to prace: Zbigniewa Blukacza, Antoniego Cygana, Michała
Cygana, Bartosza Frączka, Joanny Furgalińskiej, Edwarda Inglota,
Aleksandera Kozery, Dominika Kowynia, Elżbiety Kozery, Janusza
Karbowniczka, Jarosława Kwelicha, Piotra Kossakowskiego, Macieja Linttnera, Władysława Lucińskiego, Michała Minora, Stanisława Mazusia, Macieja Nawrota, Romana Nowotarskiego, Jacka Rykały, Andrzeja Tobisa, Ireneusza Walczaka, Michaliny Trefon i Sylwii Woźniczki.

Przedsięwzięcie jest organizowane we współpracy z Fundacją Śląskie Obrazy, która realizuje swoją misję, organizując wystawy sztuki współczesnej i prowadząc działania edukacyjne. Gromadzona przez kilkanaście lat kolekcja, skupia dzieła znakomitych malarzy z naszego regionu. Celem fundacji jest dzielić się tym, co posiada, bo dzieła sztuki żyją, kiedy są podziwiane i oglądane.

Dzisiejszy świat opiera się na technologiach cyfrowych, które fundacja wykorzystuje w promocji sztuki naszego regionu. Tworzy wysokiej jakości, zachowujące walory oryginału, bo reprodukowane 1:1, wydruki dzieł, a następnie prezentuje je na kolejnych wystawach, tworzy też stałe galerie w placówkach oświatowych.

Wystawa, na którą zapraszamy udowadnia, że sztuka na wysokim poziomie, nie tracąca na jakości, może być dostępna dla każdego i każdy może mieć z nią bezpośredni kontakt!

W Galerii Na Piętrze oraz w sali widowiskowej Kubiszówki będziemy mogli porównać reprodukcję z oryginałem, podyskutować o kondycji współczesnej sztuki, zachwycić się jej przekazem i pięknem.
W programie występu zespołu kameralnego znajdą się utwory:
Claude Debussy – Reverie
Jules Massenet – Medytacja
Pietro Mascagni – Intemezzo sinfonico
Camille Saint-Saëns – Łabędź
Karol Szymanowski – Preludium
Erik Satie – Gymnopiedie
Gabriel Fauré – Pawana
Hector Villa-Lobos – O canto do Cisne Negro
César Franck – Sonata A-dur cz. I
Claude Debussy – Sonata wiolonczelowa na wiolonczelę i fortepian  d-moll

Zapraszamy!