Wycieczka 4 kwietnia 2017r – Bucze

W dniu 4 kwietnia 2017 r. pojechaliśmy 26–cio osobową grupą do Górek Wielkich.

Przed Dworem Kossaków spotkaliśmy się z przewodniczką panią Małgorzatą Lipińską i wyruszyliśmy na szlak. Trasa wiodła tzw. „Szlakiem Kamyka” i została tak nazwana na cześć Aleksandra Kamińskiego, który był współzałożycielem przedwojennej stanicy harcerskiej w Górkach.

Dziś obiekt ten jest zaniedbany ale kiedyś tętnił życiem i edukował rzesze harcerzy.

Po drodze pani Małgorzata z wielką pasją opowiadała nam o budzącej się do życia przyrodzie. Dowiedzieliśmy się, że górka Bucze, z racji swojego wapiennego podłoża, jest bardzo ciekawa florystycznie. Mogliśmy więc zobaczyć przekwitające już przylaszczki, nieznane nam obrazki alpejskie a także zachwycić się kobiercem cieszynianki. Następnie doszliśmy do zespołu budynków, które przed wojną były szkołą dla instruktorów harcerstwa. Obecnie mieści się tu Ośrodek Leczniczo-Rehabilitacyjny dla Dzieci.

Ostatnim etapem naszej wędrówki było „zdobycie” górki Bucze i eksploracja jej ciekawych okazów przyrody. Stamtąd przeszliśmy do miejsca z którego roztaczał się niezrównany widok na dolinę Brennicy i otaczający ją Beskid Śląski.

Wycieczkę zakończyliśmy tradycyjnie w cukierni „Bajka”.